Shranjevanje čaja | Feng cha - Feng cha - Čaji, Začimbe, Kakav, Kava in Superhrana

Go to content

Main menu:

Clanki
Hladilnik da ali ne?

Zelene čaje lahko shranjujete tudi v hladilniku. Vendar morate paziti, da je vrečka ali šatulja res nepredušna. Če zelene čaj shranjujete v hladilniku ga pred uporabo pustimo, da se segrejejo na sobno temperaturo. Zelene čaje vam ni treba postaviti v hladilnik, če čaj razmeroma v kratkem času porabite (nekje mesec ali dva).

Seveda je pomembno kako vaš trgovec shranjuje zelene čaje. Če jih nima v hladilniku, potem jih tudi vam ni treba, ker je večina arom in učinkovin že izgubljenih.


Shranjevanje čaja

Vsak ljubitelj čaja mora vedeti kako je najbolje shranjevati čaj. Brez ustreznega shranjevanja bo kakovosten čaj hitro izgubil okus in aromo. Zato moramo biti pazljivi kako in kje shranjujemo, da bo kupljen čaj še dolgo ohranil vso svežino.

Čaje običajno shranjujemo v raznih vrečkah ali v šatuljah (tin cans). Najbolje se obnesejo vrečke iz aluminijaste folije. Nekoliko manj vrečke iz papirja. V vsakem primeru je najbolj pomembno, da je vrečka ali šatulja vedno tesno zaprta.


Kateri so glavni dejavniki na katere je potrebno paziti pri shranjevanju čajev?

Svetloba
Neposredna svetloba poslabša kvaliteto čajnih lističev. Zato ni dobro čajev shranjevati v steklenih posodah.

Temperatura
Visoke temperature uničujejo svežino, okus in aromo ter pospešujejo oksidacijo polifenolov. Čaja ne smemo shranjevati v bližini gospodinjskih aparatov, ki se segrevajo (štedilnik, pečica ali mikrovalovka). Čaj vedno postavimo v hladen, suh in temen prostor.

Zrak in vlaga
Nepotrebna vlaga vpliva na okus in zdravilne učinke v čaju. Oksidacija pa povzroči poslabšanje zdravilnih učinkovin v čaju. Čim manj je zraka v vrečkam in šatuljah tem bolj se čaj ohrani.

Zunanji vonji
Čajni lističi so zelo nežni in se hitro navzamejo zunanjih vonjev. Ni dobro uporabljati šatulj ali vrečk, ki jih uporabljamo za shranjevanje drugih živil. Tudi pri pripravi čaja je treba biti pozoren s čim potegnemo čajne lističe iz vrečk ali šatulj. Prav gotovo ni dobro uporabljati rok, saj se čaj hitro navzame neželenih vonjav. Najbolje je uporabljati leseno žličko ali navadno železno, ki pa jo uporabljamo samo pri pripravi čaja.


In kako mi shranjujemo in pakiramo čaje?Shranjevanje čaja poteka na treh nivojih: kako čaj skladišči pridelovalec, kako skladišči dobavitelj oz. trgovec in kako skladišči potrošnik. Najboljše prakse za potrošnika smo že navedli zgoraj. Naj tukaj še dodamo kaj sami (kot dobavitelj in trgovec) naredimo, da je čaj kvalitetno in primerno shranjen.

Vse dostavljene čaje shranjujemo v majhnih (do 500 gramov velikih) nepredušnih vrečkah. Čim manj zraka je v vrečki tem dalj bo čaj ohranjal vso svežino. Shranjevanje čajev v velikih posodah povzroči veliko izgubo kakovosti. Shranjene čaje v vrečkah postavimo v hladne, suhe in temne prostore. Svetloba, vlaga in zrak so trije dejavniki, ki ji treba v procesu hrambe striktno izključiti.

Zelene čaje in nekatere oolong čaje shranjujemo v hladilniku. Le tako lahko zagotovimo visoko kvaliteto čajnih lističev ne glede na to v katerem času po obiranju naročite čaj. Prav zato so naši zeleni čaji tako sveži in dišeči. Hladilnik je seveda namenjen samo za shranjevanje čajev, sicer se čaji hitro navežejo zunanjih vonjav.

Pri naročilu vam vse čaje zapakiramo v aluminijaste folije z zadrgo. To je najidealnejši način za vsakodnevno konzumiranje čaja. Čaj ohrani vso svežino, aromo in okus. Tesno zaprta aluminijasta folija tudi omogoča, da v čaj ne pridejo neželene zunanje vonjave.

Ste vedeli?

Pri neprimernem shranjevanju pride tudi do oksidacije polifenolov. Polifenoli pa so pomemben antioksidant.

 
Back to content | Back to main menu