Ledeni čaj | Feng cha - Feng cha - Čaji, Začimbe, Kakav, Kava in Superhrana

Go to content

Main menu:

Clanki

Ledeni čaj

Kako se je najbolje odžejati poleti? Z ledenim ali toplim čajem?


Poletje je idealen čaj za pitje zelenega čaja. Zeleni čaj
je še vedno zelo svež. Nabirali so ga od marca do aprila in maksimalno ohranja svežino, aromo in vse učinkovine. Z zelenim čajem pa tudi ohlajamo telo. Skodelica toplega zelenega čaja nas najprej hitro segreje, potem pa se začne telo ohlajati. S tem smo dolgoročno manj žejni in bolje prenašamo vročino.

Seveda si lahko pripravimo tudi pravi ledeni čaj. Priporočamo dve tehniki. Infuzijo v vročo vodo z ohlajanjem in pa infuzijo v hladno vodo.

Ledeni čaj z infuzijo v vročo vodo:

Tukaj pripravimo čaj klasično z vodo segreto na primerno temperaturo in priporočeno dolgo infuzijo. Ko je čaj pripravljen ga lahko ohladimo tako, da ga postavimo zaprtega v hladilnik ali pa ga prelijemo v kozarec polnega ledu.

Ledeni čaj z infuzijo v hladno vodo:

Vzamemo en večji čajnik in natočimo hladno vodo. Potem dodamo izbrane čajne lističe in vse skupaj postavimo v hladilnik za 3-5 ur. Lahko tudi čez noč. Čajni lističi bodo počasi macerirali in sprostili prefinjene arome. Boljši čaj kot boste uporabili nežnejše bodo te arome. Po infuziji odstranimo čajne lističe in uživamo v napitku. Na 1 liter hladne vode damo približno 10-12 gramov čaja.

Kateri čaji so najbolj primerni za pripravo ledenega čaja?


Za infuzijo z vročo vodo priporočamo katerikoli zeleni čaj (še najraje Long jing, Huangshan Mao feng ali Gunpowder
). Dobro se obnesejo tudi japonski zeleni čaji (npr. Tamaryokucha Supreme) in pa beli čaj Bai mu dan ter oolong čaj Tie guan yin.

Za infuzijo s hladno vodo pa poleg zgornjih priporočamo še Jasmin Yin zhen
in pa kakšen kvaliteten Darjeeling čaj.

Dodatki

Vse ledene čaje lahko obogatite z izbranimi zelišči in začimbami: meta, ingver, cimet
, limona, limeta...

ledeni caj
 
Back to content | Back to main menu