Intervju - Delavci na plantazah caja | Feng cha - Feng cha - Čaji, Začimbe, Kakav, Kava in Superhrana

Go to content

Main menu:

Clanki

Intervju - Delavci na plantažah čaja na Šri lanki


Najbrž ste med prazniki zasledili novico o požigu v pokrajini Asam. Asam je pokrajina na skrajnem vzhodnem delu Indije, kjer pridelajo največ indijskega čaja
. Nezadovoljni delavci so požgali dom, v katerem sta živela lastnik plantaže in njegova žena, nato pa so z doma izdelanim orožjem policiji preprečili, da bi ju rešila.

Ker so razmere delavcev na plantažah čaja izredno problematične, nas je zanimalo v kakšnih razmerah delajo delavci na Šri lanki. Z našim dobaviteljem Panijem smo opravili kratek intervju.

Kako komentirate nedaven incident v Asamu?


Res žalostne novice iz Asama. Morate vedeti, da se pokrajina Asam že več let skuša odcepiti od „kontinentalne“ Indije. Zato je tam veliko strelskih obračunov. Sam tam še nisem bil. Moji kolegi iz Japonske pravijo, da je včasih zelo nevarno potovati po tamkajšnjih plantažah. V konkretnem primeru delavci niso želeli več delati pod pogoji lastnika obrata. Ko jih je ta prosil naj potem odidejo iz naselja je počilo. Kaj takega se na Šri lanki ne more zgoditi.

V kakšnih razmerah delajo obiralci na Šri lanki?

Če na primer mož in žena delajo na plantaži imajo lahko prav lepo življenje. Dobijo hiško v kateri lahko živijo brez plačevanja najemnine. Imajo zastonj vodo in dovolj prostora za vzgojo zelenjave. Zelenjavo lahko tudi pridelujejo za  prodajo na tržnici. Mislim, da v Indiji takih pogojev ni moč doseči.

Kakšen delavnik imajo?

Moji delavci delajo od 8 zjutraj do 14 ure popoldne. Če delajo več dobijo zato plačane nadure. Na splošno pa se dela od 6 zjutraj do 17.30 ure popoldne. To je „britanski“ urnik.

S kakšnimi težavami se srečujete?

Težav s plačami in pogoji dela ni. Kot glavni problem lahko izpostavim edino alkohol. To je tudi britanska pogruntavščina. Britanci so „kupovali“ delavce z alkoholom, da so jih lahko zadržali na plantažah tudi po končanem delavniku. Neslavne tradicije ne moremo prekiniti.  

Kdo skrbi za delavčeve pravice?

Delavci imajo predvsem zelo močne sindikate, ki skrbijo za njihove interese. Prav zdaj poteka debata, da bodo delavcem povišati plače za leto 2013. Prav ta organiziranost preprečuje razne obračune. V Asamu odloča lastnik plantaže kdaj bo razdelil plače. Tukaj je pa zadeva striktna in lastniki plantaž se moramo tega držati.  

Ali so delavci bolje plačani za pridelavo višje kvalitetnih čajev?

No na primer za čaje tipa golden tips
ali silver tips poteka obiranje in proces precej dlje, kot za običajne čaje. Z drugimi besedami, za 1 kg silver tipa je treba precej več časa porabiti za obiranje, kot za druge čaje. Tako je za to vrsto čaja treba plačati več.

Kaj pa Fair trade certifikati?

Idejo podpiram in jo dejansko izvajam. Delavcem plačam več, kot je običajno. Sam certifikat pa pomeni bolj delo z papirji. Če želim zagotoviti določeno količino (na primer poper
) moram pridelovalce plačati več, da imam nemoteno dobavo. Sicer jo bodo prodali komu drugemu, ker povpraševanje presega ponudbo. Šrilanške začimbe so najboljše.

Čaji iz Šri lanke
silver tip letnik 2011
 
Back to content | Back to main menu