Zeleni čaj. Odlične informacije in nakup | Feng cha - Feng cha - Čaji, Začimbe, Kakav, Kava in Superhrana

Go to content

Main menu:

Zeleni caj
Trgovina
zeleni čaj
Ponudba kvalitetnih zelenih čajev iz Kitajske in Japonske.

Splošno o zelenem čaju

Zeleni čaj je edini čaj, ki ni fermentiran. Zeleni čaj takoj po obiranju segrejejo, kar prepreči fermentacijo. Na ta način zeleni čaj tudi zadrži vse naravne snovi in značilnosti.

Večino zelenega čaja na svetu proizvede Kitajska in Japonska. Na Kitajskem večino dela pri proizvodnji čaja opravijo ročno. To še posebej velja za zelo drage in iskane zelene čaje.


Priprava


Za pripravo zelenega čaja potrebujemo vodo, ki jo običajno segrejemo na 80 °C. V čajnik ali gaiwan damo od 3 - 5 gramov čajnih lističev. Po kitajskem tradicionalnem načinu čajne lističe najprej splaknemo. Pustimo vodo na čajnih lističih za dve sekundi in zlijemo proč. Pravijo, da s tem čaj umijemo. Nato še enkrat prelijemo čajne lističe z vodo. Tokrat pustimo tri sekunde in čaj odcedimo. Seveda lahko čaj pripravimo tudi klasično. Najboljše čaje namakamo od 1 do 3 minut. Kakšen čaj si pripravimo je zgolj stvar okusa. Priporočamo, da pijete zeleni čaj brez dodatkov sladkorja, medu ali mleka. Le tako boste lahko okusili prvinske arome. S dodatki spremenimo tudi lastnosti zdravilnih učinkovin v čaju.

Zeleni čaj Bi luo chun lahko pripravimo tudi v steklenem podolgovatem kozarcu. Vodo segrejemo na 75 °C. Napolnimo kozarec z vodo do 1/3. V kozarec damo od 3 - 5 gramov čajnih lističev. Vodo dolijemo skoraj do vrha kozarca. Čajni lističi se bodo čez nekaj minut potopili na dno. Če imamo kvaliteten bi luo chun čaj ne bo trpek, kljub daljšemu namakanju.

Zdravje

Zeleni čaj pozitivno vpliva na naše zdravje. Vsebuje številne antioksidante, ki aktivno vplivajo na dobro počutje. V čaju so katehini, polifenoli, vitamin C, vitamin E, selen, aminokisline in druge zdravilne snovi. Zato z rednim pitjem čaja vnašamo v telo pomembne učinkovine. Poleg tega ob skodelici čaja lahko neizmerno uživamo in se sproščamo. Zeleni čaj je za užitek in zdravje hkrati.


Trgovina
zeleni čaj
Ponudba kvalitetnih zelenih čajev iz Kitajske in Japonske.

Shranjevanje

Zeleni čaj shranjujemo v hladilniku v zaprti posodi.


Vrste

Poznamo preko 1500 vrst zelenih čajev. Naj omenimo le najbolj cenjene:

  • Long jing ali zmajev vodnjak je najbolj poznan in cenjen zeleni čaj na svetu. Številka ena med kitajskimi zelenimi čaji. Naberejo ga spomladi, pred deževnim obdobjem. Izberejo le najbolj mlade lističe, ki dajo čaju značilno smaragdno barvo. Nežna aroma.


  • Bi luo chun je izjemen čaj, ki zaseda drugo mesto po prepoznavnosti in kvaliteti. Nabirajo ga blizu sadnih dreves, kar se potem pozna tudi na aromi. Čaj ročno obdelajo v značilno polževo obliko. Svežega in sladkega okusa.  • Japonski zeleni čaji: gyokuro, sencha, bancha, matcha, tamaryokucha in drugi.


 
Back to content | Back to main menu