Long jing (lung ching) | Bi luo chun (pi lo chun) | Feng cha - Feng cha - Čaji, Začimbe, Kakav, Kava in Superhrana

Go to content

Main menu:

Zeleni caj

Vrste kitajskega zelenega čaja

  • Long jing (tudi lung ching) ali zmajev vodnjak je najbolj poznan in cenjen zeleni čaj na svetu. Tradicionalna metoda proizvodnje narekuje ročno obdelavo čajnih lističev. Naberejo ga spomladi, pred deževnim obdobjem. Izberejo le najbolj mlade lističe, ki dajo čaju značilno smaragdno barvo. Nežna aroma.


  • Bi luo chun (tudi pi lo chun) je izjemen čaj, ki zaseda drugo mesto po prepoznavnosti in kvaliteti. Nabirajo ga blizu sadnih dreves, kar se potem pozna tudi na aromi. Čaj ročno obdelajo v značilno polževo obliko. Svežega in sladkega okusa.


  • Huang shan Mao feng z značilnimi čajnimi lističi v obliki vrabčevega jezika prihaja iz province Anhui. Lističi so tudi obdani z belim puhom. Svežega in sladkega okusa. Tradicionalno ga sušijo na vročem oglju. Zelo zanimivo je opazovati "ples" čajnih lističev v skodelici. Uspeva na območju Rumene gore.


  • Taiping houkui - tudi ta čaj prihaja iz province Anhui. Ravni lističi, vršiček sestavljata po dva lističa skupaj. Sladkega in svežega okusa. Zanimiv po sledečih lastnostih: prefinjen vonj ob prvem prelivu, močnega okusa ob drugem prelivu in šibke arome pri tretjem ter četrtem prelivu. Čajni grmi rastejo pod kitajsko sveto goro Rumena gora. Gora je tudi po varstvom Unescove naravne in kulturne dediščine.


  • je razmeroma nov čaj. Odkril ga je budistični menih okoli leta 1960. Prihaja iz province Sichuan. Nežni vršički najprej plavajo po skodelici. Ko se potopijo na dno stojijo ravno pokonci. Zato je obvezna uporaba steklenega kozarca. Lističi spominjajo na bambusove liste.


  • Xinyang maojian prihaja iz province Henan. Čajni lističi so vitki, ravni in obdani z rahlim belim puhom. Sladkega in bogatega okusa. Leta 2006 so na festivalu čaja 100 g določene sorte tega čaja prodali na dražbi za neverjetnih 15 000 dolarjev.


  • Anji white tea - to ni beli čaj, čeprav so ga na zahodu tako poimenovali. Oznako beli je dobil zgolj zaradi belega puha, ki se nabere okoli čajnih lističev in spominjajo na kakšen Bai mu dan. Prihaja iz province Zheijang. Lističi so na čajnih grmih najprej bledo zeleni, potem pa se odenejo v belo. Ko čajni lističi dozorijo pa spet v zeleno. Močnega vonja in svežega okusa. Vseboval naj bi 5-10% aminokislin več, kot običajni zeleni čaji.


  • Liuan guapian prihaja iz province Anhui. Čajni grmički so brez stebel in vršičkov. Čajni lističi so rahlo belo puhasti. Aroma po sadju. Bogat okus. Po pitju ostane v ustih sladek priokus. Za nekatere specialiteta vredna vsakega evra.

Trgovina
zeleni čaj
Ponudba kvalitetnih zelenih čajev iz Kitajske in Japonske.
 
Back to content | Back to main menu