Pu erh čaj. Odlične informacije in nakup | Feng cha - Feng cha - Čaji, Začimbe, Kakav, Kava in Superhrana

Go to content

Main menu:

Splošno o pu erh čaju

Puerh čaj uspeva na področju jugozahodne Kitajske v provinci Yunnan. Po stari kitajski filozofiji ima puerh čaj jing in jang lastnosti. Se pravi, da s pitjem tega čaja uravnavamo naše telo v idealno formo. Puerh čaj pridobljen iz starih kitajskih dreves vsebuje veliko energije Qi (življenjska energija), ki blagodejno učinkuje na telo, hkrati pa poskrbi za ravnovesje in harmonijo.

Puerh čaj vsebuje zdravju pomembne mikroorganizme, kateri skozi čas spreminjajo čaju okus in aromo. Tako okus kot aroma postajata z leti vse boljša, kompleksnejša in polnejša. Podobno kot vino. Zaradi edinstvenega okusa in arome puerh čaj imenujejo tudi kralj med čaji.Priprava

Za pripravo puerh čaja potrebujemo vodo zavreto na 100 °C. Pripravljamo ga v yixing čajnikih ali gaiwanu, če ga imamo. Sicer pa v najmanjšem čajniku. V gaiwan damo od 3 - 5 gramov čajnih lističev. Po kitajskem tradicionalnem načinu čajne lističe najprej splaknemo. Pustimo vodo na čajnih lističih za dve sekundi in zlijemo proč. Nato še enkrat prelijemo čajne lističe z vodo. Pustimo dve sekundi in čaj odcedimo. Po tradiciji ga prelivamo v čajnik brez pokrova in to večkrat, dokler ne napolnimo čajnika. Šele nato gre čaj v skodelice. Čaj lahko tako prelijemo do dvajsetkrat. Po desetih prelivih čas stanja čaja podaljšamo na šest sekund. Puerh čaj pijemo brez dodatkov.


Vrste

Obstajata dve temeljni vrsti puerh čaja: sheng puerh in shu puerh.

Sheng puerh je po okusu bližje zelenemu čaju, predvsem zaradi krajšega časa fermentacije. Shu puerh pa je zaradi daljše fermentacije bližje črnemu čaju.

Sheng puerh je za razliko shu puerha bogatejši z zdravilnimi snovmi zaradi drugačnega načina proizvodnje. Tudi tradicionalna kitajska medicina za boljše zdravje priporoča predvsem pitje sheng puerha.

Zdravje

Puerh čaj pozitivno vpliva na naše zdravje. Poskrbi za ravnovesje in harmonijo. Vsebuje številne antioksidante, ki aktivno vplivajo na dobro počutje. V čaju so katehini, polifenoli, vitamin C, vitamin E, selen, aminokisline in druge zdravilne snovi. Zato z rednim pitjem čaja vnašamo v telo pomembne učinkovine. Poleg tega ob skodelici čaja lahko neizmerno uživamo in se sproščamo. Puerh čaj je za užitek in zdravje hkrati.


Zanimivosti

Za razliko od ostalih čajev ima pu erh čaj pomembno lastnost staranja. Ni ga potrebno konzumirati kmalu po obiranju, temveč ga lahko ob pravilnem shranjevanju pijemo več let (tudi do dvajset let in več). S staranjem pridobiva na kvaliteti. Zato velja naslednji dovtip: Stari oče posadi sadike puerh čaja v zemljo. Oče ga obere in shrani. Sin pa puerh čaj pije.

Trgovina
sheng
Ponudba kvalitetnih Puerh čajev
 
Back to content | Back to main menu