Darjeeling čaj - najbolj cenjen črni čaj na svetu | Feng cha - Feng cha - Čaji, Začimbe, Kakav, Kava in Superhrana

Go to content

Main menu:

Crni caj

Darjeeling

Darjeeling je pokrajina v indijski Himalaji, kjer gojijo vrhunski črni čaj. Semena Camellia sinensis so prispela iz Kitajske leta 1841. Zasluge gredo botaniku Robertu Fortune, ki je semena prinesel zdravniku Cambellu. Slednji je začel eksperimentirati s predelavo čaja.

Kljub temu, da je pravi darjeeling čaj (še posebej first flush) obravnavan kot črni čaj, gre tehnično gledano za oolong čaj. Lističi so namreč le delno fermentirani in ne popolnoma, kot to velja za ostale črne čaje. Tea master išče idealne aromatične nianse za določeno vrsto darjeelinga. Zato imajo kvalitetni darjeeling čaji zelenkaste lističe v različnih odtenkih. Barva čaja je rahlo rumena do zelena. Lahko tudi zelenkasto - oranžna. Cvetnega in nežnega okusa.

Tea garden

V pokrajini Darjeeling obstaja 86 čajnih vrtov imenovanih Tea gardens. V vsakem vrtu proizvajajo različne čaje glede na okus in aromo. Predvsem je pomembno na kakšni nadmorski višini se nahaja čajni vrt, kakšna je sestava zemlje, nagnjenost terena in kakšni vremenski pogoji vplivajo na rast čajnih lističev.

Letno proizvedejo okoli 10 000 ton čaja. Na trgu obstaja tudi veliko ponaredkov darjeeling čajev, zato se različne indijske organizacije trudijo geografsko zaščititi izvor tega fantastičnega čaja.


Klasifikacija darjeeling čajev

Darjeeling čaje klasificirajo glede na velikost čajnih lističev in glede na kvaliteto lističev. Tako poznamo "whole leaf"(celi lističi), "broken leaf" (lomljeni lističi), "fannings" (majhni lističi) in "dust" (prah).

  • Klasifikacija "whole leafs"(celi lističi) je sestavljena iz veliko vršičkov in se deli na:


SFTGFOP - Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
FTGFOP - Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

  • Klasifikacija "broken leafs" (lomljeni lističi) je mešanica majhnih in večjih lističev in se deli na:


FTGBOP - Fine Tippy Golden Broken Orange Pekoe
TGBOP - Tippy Golden Broken Orange Pekoe
FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe
BOP - Broken Orange Pekoe

  • Klasifikacija "fannings" je sestavljena iz zelo majhnih lističev, ki so običajno namenjeni filter vrečkam. Delijo se na:


GFOF - Golden Flowery Orange Fannings
GOF - Golden Orange Fannings

  • Klasifikacija "dust" predstavlja najnižji rang in je sestavljen le iz prašnih delcev, ki je namenjen izključno filter vrečkam:


D - Dust

Poznamo pa še
druge oznake, ki jih običajno dodajajo določenim čajem:

1 - številko ena običajno dodajajo za zgornjimi oznakami in pomeni, da gre za čaj vrhunske kvalitete
EX - pomeni, da je serija čaja proizvedena v manj kot 100 kg
DJ - pomeni, da je serija čaja proizvedena v več kot 100 kg
CH - čajni grm prihaja iz Kitajske
CL - čajni grm je hibrid

Obiranja

Poznamo tri obiranja: first flush (prvo obiranje), second flush (drugo obiranje) in jesensko obiranje.

First flush poteka  sredine marca do aprila. Ko mine mrzla zima in preneha mirovanje čajni grmički oživijo. Po spomladanskih padavinah grmički poženejo prve poganjke, ki zasijejo v značilni zeleno - srebrni barvi. Takrat poberejo najbolj cenjen first flush. Posušeni lističi ohranijo zeleno barvo, zaradi nizke stopnje oksidacije. Aroma je sveža in nežna. Cvetni okus.
First flush slovi namreč po svoji aromatičnosti: v začetku sezone je v lističih prisotnih veliko aminokislin, ki dajejo čaju sladek okus. Grenki toni se izgubijo.

Second flush poteka od maja do junija. Največ darjeeling čaja proizvedejo prav v tem obdobju. Zaradi večje izpostavljenosti sonca je okus čaja bolj intenziven. Čajni lističi so temnejši. Barva tekočine oranžna. Ima aromatičen okus po zrelem sadju, predvsem po muškatu, ki je tako ali tako prisoten v vseh darjeeling čajih.

Jesensko obiranje nastopi po deževnem obdobju. Čaj je zelo močnega okusa. Barva tekočine je zelo temna. Vreme namreč igra ključno vlogo: več kot je padavin manj kvaliteten je čaj.

Trgovina
kitajski crni caji
Ponudba kvalitetnih Črnih čajev iz Šri lanke, Indije in Kitajske.
 
Back to content | Back to main menu