Obiskali smo Šri lanko | Feng cha - Feng cha - Čaji, Začimbe, Kakav, Kava in Superhrana

Go to content

Main menu:

Clanki

Bili smo na Šri lanki


Konec decembra smo obiskali Šri lanko. Šri lanka je otok, ki leži južno od Indije. Južni del otoka zavzemajo tudi čajne plantaže.  Šri lanka je ena izmed vodilnih držav po proizvodnji črnega čaja. Šri lanka se je v času britanske nadvlade imenovala Ceylon, zato se za njihov čaj še danes uporablja ime ceylonski čaj. Posebna klima in sestava tal daje ceylonskemu čaju unikaten okus.

Poznamo šest glavnih področji nabiranja čaja: Nuwara Eliya, Uda Pussellawa, Kandy, Uva, Dimbula in Ruhuna. Območja se nahajajo na različnih nadmorskih višinah, zato je čaj iz vsakega območja nekoliko drugačen. Najžlahtnejši prihaja iz Nuware Eliya. Na nadmorski višini 2000 metrov so čajne plantaže podvržene idealnim pogojem.

Čaji iz Šri lanke:
silver tip letnik 2011
Vrhunski ceylonski čaji: Golden tips, Silver tips, Nuwara Eliya...
ceylon čaji
Uradni logo ceylonskih čajev

KANDY
Naša pot se je začela v (glavnem mestu) Colombu, kjer smo tudi imeli nastanitev. Čas smo imeli precej omejen (na Šri lanki smo bili le 4 dni, preostale 4 pa v južni Indiji), zato smo obiskali le nekaj čajnih območji. Prvi dan smo izkoristili za obisk nekaterih znamenitosti.

Drugi dan smo najprej obiskali mesto Kandy in tamkajšnje čajne plantaže. Pot nas je vodila do čajnega podjetja, ki večinoma izvaža na Japonsko. Čajni mojster Pani nam je predstavil njihov način dela. V lasti imajo številne plantaže iz različnih območji. Obiskali smo plantaže v Kandyu ter njihovo pakirnico. Plantaže se raztezajo na širnem območju (glej slike). Bilo je zelo impresivno.

V pakirnici je sledila degustacija čajev in nakup vzorcev. Podobno, kot na Kitajskem nas je zanimala le kvaliteta. Najboljše kvalitete so čaji imenovani silver tip in golden tip. To sta edina dva čaja, ki sta sestavljena le iz čajnih vršičkov.

Treba je vedeti, da je skoraj ves čaj proizveden na Šri lanki sestavljen le iz čajnih lističev. Poleg silver in golden tip obstajajo še razne variacije lističev in vršičkov. To so čaji, ki imajo oznake: FBOPF, FBOPF Sp in FBOFP Ex Sp. Vsi našteti vsebuje tudi čajne vršičke.

sri lanka caj
Silver tip
fbop sp
FBOP SP
nuwara eliya
Nuwara Eliya FP
bop
BOP

PRI MOJSTRU
Pani nas je poučil, da večino silver tipa proizvedejo v Dimbuli, Kandyu in Pussellawi. Najboljši letni čas obiranja pa je seveda pomlad, točneje mesec april. Izvedeli smo tudi, da ni vse v zgoraj omenjenih oznakah. Če primerjamo vrhunski čaj iz Nuaware Eliye brez cenjene oznake in čaj iz nižje ležečih območji s cenjeno oznako lahko ostanemo presenečeni. In res. Ugotovili smo, da so čaji iz Nuware Eliye pač nekaj posebnega. Na Šri lanki mu tudi pravijo šampanjec med ceylonskimi čaji.

Pani nam je povedal, da je sezona praktično končana in da se nam ne splača kupovati zdaj. Najboljše čajne lističe naberejo marca, aprila in v začetku maja. Zato smo vzeli večinoma razne vzorce, tako da bomo lahko spomladi imeli lažjo predstavo kaj naročiti. Pani nam je svetoval, da lahko vseeno vzamemo njihov silver tips iz Kandya. Ker je čaj bil res vrhunski smo ga tudi vzeli v večji količini.

Pani se je izkazal, kot vrhunski strokovnjak in poslovni partner. Z njegovim podjetjem bomo tudi v prihodnje zagotovo sodelovali.

Degustacija čajev

PUSSELLAWA
Žal nam ni ostalo časa za obisk njegovih proizvodnih obratov, zato smo se naslednji dan odpravili na obisk k drugemu čajnemu podjetju. Razkazali so nam njihov proizvodnji proces (glej slike): venenje, valjenje, fermentacija, sušenje, sortiranje in pakiranje. Podjetje proizvaja le čaje, ki prihajajo iz območja Pussellawa. Sledila je degustacija. Presenetili so nas z njihovim golden tips, katerega smo tudi kupili vendar le za vzorec. S direktorjem nismo govorili, zato je zaenkrat nadaljnje sodelovanje pod vprašajem.

plantaza caja
Čajna plantaža
obiranje caja
Nabiranje čajnih lističev
obrani caj
Obrani čajni lističi
valjenje caja
Valjenje
po fermentaciji
Čajni lističi pred in po fermentaciji
susenje caja
Sušenje čaja
presejanje caja
Presejanje čaja
sortiranje caja
Sortiranje po kvaliteti
pred pakiranjem caja
Sortiranje pred pakiranjem

COLOMBO
Zadnji dan smo izkoristili za obisk čajnih poslovalnic v glavnem mestu Colombo. Nikjer nismo bili posebej zadovoljni. Predvsem nas je ponekod presenetila nestrokovnost tamkajšnjih prodajalcev. Nikjer nam tudi niso svetovali, da lahko čaj večkrat prelijemo. Na Šri lanki vse čaje prelijejo le enkrat in ga potem vržejo stran. S čaji višje kvalitete smo preverjeno dobili vsaj tri vrhunske prelive.

SKLEP

V tem kratkem poročilu smo se dotaknili zgolj zanimivosti povezane s čajem. Glede ostalih podrobnosti te čarobne dežele je bilo tako ali tako napisanega že ogromno. Obisk čajnih plantaž in proizvodnih obratov ostaja na Šri lanki obvezno doživetje. Nadejamo si, da boste tudi ob naših ceylonskih čajih uživali tako, kot uživate ob kitajskih.

Čaji iz Šri lanke:
silver tip letnik 2011
Ponudba vrhunskih ceylonskih čajev: Golden tips, Silver tips, Nuwara Eliya...
 
Back to content | Back to main menu