Beli čaj. Odlična ponudba in dobre informacije | Feng cha - Feng cha - Čaji, Začimbe, Kakav, Kava in Superhrana

Go to content

Main menu:

Beli caj

Splošno o belem čaju

Beli čaj je rahlo fermentiran. Bistveno pri njegovi proizvodnji je, da ga posušijo na prepihu. Najboljši beli čaji prihajajo iz province Fujian na Kitajskem. Ime je dobil po značilni beli puhasti obliki vršičkov, katere oberejo preden se ti odprejo. Nabirajo ga ročno. Zelo nežnega okusa.

Po najnovejših raziskavah naj bi beli čaj vseboval več antioksidantov kot zeleni čaj. Priporočamo ga tudi še neizkušenim pivcem saj je zelo primeren za prvi stik z nearomatiziranimi čaji oziroma za prvo pravo pitje čaja brez dodatkov.


Priprava

Za pripravo belega čaja
segrejemo vodo na 80 °C. V čajnik ali gaiwan damo od 3 - 5 gramov čajnih lističev. Po kitajskem tradicionalnem načinu čajne lističe najprej splaknemo. Pustimo vodo na čajnih lističih za dve sekundi in zlijemo proč. Pravijo, da s tem čaj umijemo. Nato še enkrat prelijemo čajne lističe z vodo. Tokrat pustimo pet sekund in čaj odcedimo. Čaj lahko prelijemo od trikrat do šestkrat.

Seveda lahko čaj pripravimo tudi klasično. Beli čaj namakamo od 1 do 7 minut. Kakšen čaj si pripravimo je zgolj stvar okusa. Priporočamo, da pijete beli čaj brez dodatkov sladkorja, medu ali mleka.

Bai mu dan lahko pripravimo tudi v steklenem ali porcelanastem podolgovatem kozarcu. Vodo segrejemo na 80 °C. V kozarec damo od 3 - 5 gramov čajnih lističev. Čajnih lističev ne splakujemo, temveč vodo dolijemo skoraj do vrha kozarca. Čajni lističi se bodo čez nekaj minut potopili na dno. Kvalitetni beli čaji niso trpki.


Vrste

Bai mu dan
(tudi pai mu tan) nabirajo na začetku pomladi. Sestavljen je tako iz vršičkov, kot iz lističev. Lističi in vršički so majhni in jih obdaja bel puh. Bel puh so nekakšne dlačice, ki se vijejo okoli lističev in zelo dobre učinkujejo na prebavo.

Druge vrste belega čaja: yinzhen, shou mei, ceylon white, darjeeling white...

Zdravje

Beli čaj pozitivno vpliva na naše zdravje. Vsebuje številne antioksidante, ki aktivno vplivajo na dobro počutje. Po zadnjih raziskavah naj bi vseboval celo več antioksidantov kot zeleni čaj. V belem čaju so številni katehini, polifenoli, vitamin C, vitamin E, selen, aminokisline in druge zdravilne snovi. Zato z rednim pitjem čaja vnašamo v telo pomembne učinkovine. Poleg tega ob skodelici čaja lahko neizmerno uživamo in se sproščamo. Beli čaj je za užitek in zdravje hkrati.

Zanimivosti

Hui Zong
(12. stoletje), kitajski cesar naj bi izgubil velik del svojega cesarstva zaradi iskanja najpopolnejšega belega čaja na svetu.


Razlika med kvalitetnim in povprečnim belim čajemTrgovina
bai mu dan
Ponudba kvalitetnih belih čajev
kvaliteten beli caj
Kvaliteten beli čaj Bai mu dan z belimi vršički.
povprecni beli caj
Povprečen beli čaj Bai mu dan brez belih vršičkov.
 
Back to content | Back to main menu